Nowości nasienne już w sprzedaży
Styczeń to dla nas czas zatowarowania się na nowy sezon. Dojechały już do nas nasiona warzyw i kwiatów. Jak co roku w naszym asortymencie pojawi się wiele nowości. Ciekawą pozycją są ostre papryczki prosto z Czech. Np. papryka Chili Habanero to prawdziwa celebrytka wśród papryk ostrych- jedna z najsłynniejszych. Habanero to mocna papryka chilli, którą uprawia się głównie w Meksyku na półwyspie Jukatan. Aby określić ostrość papryki opracowano skalę Scoville’a. Im wyższa jednostka na skali tym papryka jest ostrzejsza. Skalę tą stworzył amerykański chemik. Odczucie ostrości w papryce powoduje zawartość kapsaicyny. Papryka Habanero czerwona osiąga w skali Scoville’a nawet 350 tysięcy jednostek.
Papryka Habanero dorasta do ok 120cm, jej owoce są intensywnie czerwone, pomarańczowe lub czekoladowe ( w zależności od odmiany), mają do 6cm i są bardzoooo ostre. Dla wielu z nas na surowo jest nie do ruszenia. Należy bardzo uważać, aby sok papryki nie dostał się do oczu ! Bardzo ostre papryki najlepiej obierać w rękawiczkach.Aby złagodzić ostrość smaku po spożyciu tej ostrej papryczki należy przepłukać usta olejem roślinnym lub napić się tłustego mleka.
Wysiew papryki możemy przeprowadzać do doniczek przez cały rok. Pamiętajcie o założeniu gumowych rękawiczek, bo kontakt z nasionami może się skończyć pieczeniem palców 😉 Jeżeli nie chcemy ich jeść to i tak warto je uprawiać ze względu na wysokie walory dekoracyjne
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.